Prostredníctvom projektu PPP opravil PSK už dve tretiny ciest

31.08.2005 Prešov

Prešov 31. augusta (TASR) - Na území Prešovského kraja sú opravené viac ako dve tretiny ciest druhej a tretej triedy z 210 kilometrov stanovených na tento ro...
Prešov 31. augusta (TASR) - Na území Prešovského kraja sú opravené viac ako dve tretiny ciest druhej a tretej triedy z 210 kilometrov stanovených na tento rok. Informoval o tom na dnešnej tlačovej konferencii v Prešove riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) Vladimír Kozák. Využívajú pritom projekt verejno-súkromného partnerstva (public-privat-partnership - PPP).

Opravy v celkovej hodnote 500 miliónov Sk začali v polovici mája a majú byť hotové do konca októbra. Dovedna 203 úsekov v jednotlivých 13 volebných obvodoch PSK vybrali príslušní poslanci krajského parlamentu. V okresoch Bardejov, Levoča, Poprad a Stropkov sú všetky naplánované opravy už hotové. Najhoršie sú na tom v okresoch Prešov, Vranov nad Topľou, Stará Ľubovňa a Sabinov. Za príčinu rozdielov v postupe prác v okresoch označil Kozák vzdialenosť od výrobní obaľovacej zmesi.
Práce realizuje na základe výsledku verejnej súťaže ako hlavný dodávateľ košická spoločnosť Inžinierske stavby, ktorá si na živičné práce požičala financie. Zmluva, ktorú uzavrela so SÚC PSK, potrvá do 31. decembra 2020. Za ten čas bude SÚC PSK splácať ročne 46 miliónov Sk, prvá splátka 11,5 milióna Sk má byť uhradená k 31. marcu 2006. Dovedna tak PSK zaplatí o 190 miliónov Sk, viac ako je hodnota prác.
Kozák povedal, že to bolo jediné vhodné riešenie ako začať realizovať obnovu ciest. Likvidujú tak asi 30-ročné manko v starostlivosti o komunikácie druhej a tretej triedy. \"Všetky formy, o ktoré sme sa pokúšali, neboli úspešné, takže ostala táto a ja si myslím, že je to veľký krok vpred, \" konštatoval riaditeľ SÚC. Podľa neho ročné splátky vie SÚC uniesť.
Do správy PSK bolo zo štátu prevedených v roku 2004 spolu 2 438 kilometrov ciest druhej a tretej triedy. Z nich pri preberaní bolo asi 46 % v nevyhovujúcom alebo havarijnom stave.
Podľa Kozáka tohoročné práce treba brať \"ako prvú etapu obnovy\". Verí, že zastupiteľstvo, ktoré sa vytvorí po nových voľbách, odsúhlasí pôžičku od Európskej investičnej banky, kde \"je rozohraná hra\". Malo by ísť o 800 miliónov až jednu miliardu Sk na roky 2006 a 2007. Chcú pritom využiť skúsenosti partnerského Pardubického kraja v ČR, ktorý bol úspešným žiadateľom o zdroje z tejto banky.
 

Vyberte región